Příběh lásky

Příběh lásky

 
Jmenuji se Lenka a jako přechodná pěstounka pečuji o odložená miminka. Samozřejmě zkušenost mám i s toužebně očekávanými novorozeňátky. Jen ta nechtěná bývají více neklidná, mají NAS (novorozenecký abstinenční syndrom) a další zdravotní problémy. Prematurita , dráždivost nebo i "jen" vytrvalý pláč kojence, se bohužel nevyhýbají ani sledovanému těhotenství a zodpovědným maminkám.
 
A9104311_web_800x500
 
Mně se velmi osvědčily péřové zavinovačky neboli velký polštář, do kterého děťátko zabubám. Některým je lépe s ručkama volně u hlavičky, ty plačtivější se zklidní s ručičkama podél tělíčka anebo na hrudníčku. Naducaný péřový pelíšek jim připomíná důvěrně známé místo u maminky v bříšku.
 
Některá miminka vyžadují i v kočárku podložit polštářem (samozřejmě menším). Pláč a nelibost v kočárku se většinou zmírní. Šátek nebo šátkové nosítko některé děti odmítají anebo se nemohou nosit dlouho. Takže varianta s polštářem mívá úspěch.
 
Po víc než 10 miminkách mám zhruba 6 péřových výplní, postupně jsem volila větší rozměry, protože i současné devítiměsíční děťátko vyžaduje na noční spánek peřinku. Pravda je extrémně nedonošené, takže je celkem drobounké. Už jak ho položím na zavinovačku a začnu zavinovat, vykouzlí spokojený úsměv, dá hlavičku na stranu a zavírá očka.
 
Ne všechny děti vydrží tak dlouho v peřince. Všechny byly spokojené bez výhrad do zhruba 4. měsíce. Třem vyhovovalo pak ležet na rozbalené peřince - polštáři. V okamžiku, kdy se děťátka sama začala ve spánku přetáčet na bříško, vyměnila jsem za malý dětský polštářek. Zároveň 2 miminka vyžadovala spaní v peřince velmi dlouho.
 
Po spánku je nutno peřinku důkladně proklepat a nechat volně provětrat, proto jich mám víc. Pečuji i o 2 miminka najednou, pokud spinkají v peřince i přes den, potřebuji střídat častěji.
 
A9104342_web_800x500
 
V letních měsících, a to i v parných dnech, novorozence do peřinky dávám běžně. Jen dávám pouze bodýčko, lépe funkční, a častěji větrám peřinku. Peří je přírodní materiál, má výborné izolační vlastnosti, v zimě hřeje, v létě chladí, je vzdušné a lehké. Peří má vysokou schopnost pohlcovat vlhkost - hygroskopičnost. Pojme až 5 % vody, aniž by omak vyvolával pocit vlhkosti. Během větrání se samovolně opět navrací do normálního stavu.
 
Nedávno jsem objevila výrobky Lily is sailing. Zavinovačky mě ohromily designem, zpracováním a přístupem k tvorbě návrhů a výrobě. Moje nejstarší zavinovačky již potřebují "renovaci", a to jak výplně, tak povlaky. Proto jsem hledala. A našla :-) Paní majitelka mi při speciálním požadavku na ušití vyšla velmi ochotně vstříc, tím jsme se dostaly k mé péči o ohrožená miminka. Nabídla mi velkorysý příspěvek na zakázku. Takže obměna bude rychlejší a děťátka budou v luxusních zavinovačkách. A protože jim dávám hodně věcí s sebou domů, budu stálý zákazník. A navíc obrovská zátěž výplně i povlaků bude dlouhodobě prověřována malými náročnými uživateli péřových pelíšků.
 
A proč pečuju o ohrožená miminka? Naše dcera potřebovala brzo po narození život zachraňující operaci a cesta k jejímu plnohodnotnému životu trvala velmi dlouho. Při nesčetných hospitalizacích jsem vídala miminka na JIRP, která byla z kojeňáků. Neměla svůj doprovod a ač se sestřicky snažily, bylo to velmi smutné.
 
S manželem jsme si slíbili, že až dcera bude v pořádku, vrátíme to a těmto dětem při náročném startu pomůžeme.
 
A9104334_web_500x800

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz