Spánek a snění miminek

 

Dnes se podíváme na fascinující téma spánku a snění miminek a proč je kvalitní spánek tak důležitý pro jejich zdravý vývoj. Jako rodiče jistě víte, jak je důležité, aby vaše miminko dobře spalo, a my vám přinášíme zajímavé informace o tom, co se děje, když vaše dítě spí a sní.

GFXX8650_1

 

Proč je spánek tak důležitý?

Spánek je zásadní pro zdravý vývoj miminka. Během spánku se v mozku dítěte odehrává řada důležitých procesů, které podporují jeho fyzický a kognitivní vývoj. Kvalitní spánek pomáhá v rozvoji nervového systému, podporuje růst, a také hraje roli v učení a formování paměti. Nezapomínejme ale také na to, že spánek je velmi důležitý pro kvalitu života celé rodiny. Maminky by měly myslet na to, jak kvalitně využít tento čas. Myslete na to, že spokojená maminka, znamená spokojené miminko a spokojenou rodinu. Neumyté nádobí počká, užijte si chvilku pro sebe, ať už je to na gauči s dobrým čajem nebo dožeňte trošku spánku.

Co se děje při spánku a snění?

Miminka tráví většinu času ve spánku, zejména v tzv. REM fázi, která je spojována se sněním. Během REM fáze jsou mozkové vlny miminek podobné těm, když jsou bdělá. Vědci se domnívají, že během této fáze miminka mohou zpracovávat a ukládat informace, učit se a rozvíjet svou paměť.

Existuje několik důvodů, proč novorozenec nemusí spát nebo má problémy se spánkem. Zde jsou některé z nejběžnějších:

  1. Hlad: Novorozenec potřebuje časté krmení. Jejich malý žaludek se rychle vyprázdní, a proto mohou být často hladoví, což je probudí.

  2. Potřeba přebalit: Nepříjemná, mokrá nebo špinavá plenka může novorozence rozrušit a probudit.

  3. Potřeba tělesné blízkosti: Novorozenci se často cítí lépe, když jsou v těsném kontaktu s rodiči nebo pečovateli, což jim pomáhá cítit se bezpečně a klidně.

  4. Trávicí potíže: Koliky nebo plynatost mohou být pro novorozence nepohodlné a mohou narušit jejich spánek.

  5. Přizpůsobení se novému prostředí: Mimo dělohu se novorozenci musí adaptovat na nové prostředí, což může způsobovat stres a narušovat jejich spánek.

  6. Přeregulace: Příliš mnoho stimulace během dne může způsobit, že se novorozenec stane přepracovaným a obtížněji usíná.

  7. Nemoc nebo nepohodlí: Jakékoli zdravotní problémy, jako jsou infekce nebo alergie, mohou ovlivnit schopnost novorozence spát.

  8. Vývojové změny: V určitých fázích svého vývoje mohou novorozenci procházet fázemi, kdy se jejich spánek mění a mohou být více bdělí.

Je důležité poznamenat, že každý novorozenec je jedinečný a různé děti mohou mít různé důvody pro nespavost. Pokud máte obavy ohledně spánkových návyků vašeho novorozence, je vždy nejlepší konzultovat situaci s pediatrem, který vám může poskytnout přizpůsobené rady a podporu.

Když se miminko stane starším, mohou existovat různé důvody, proč má problémy se spánkem. Některé z běžných příčin mohou zahrnovat:

  1. Růstový spurt a vývojové změny: Větší miminka mohou procházet růstovými spurty nebo vývojovými skoky, které mohou ovlivnit jejich spánek. Tyto změny mohou být spojeny s fyzickým růstem, zubním prořezáváním, nebo zvýšenými mentálními a motorickými schopnostmi.

  2. Naučení se novým dovednostem: Když se miminka učí nové dovednosti, jako je otáčení, sedění, plazení nebo chůze, mohou chtít tyto dovednosti cvičit i v noci, což může narušit jejich spánek.

  3. Zubní prořezávání: Bolest a nepohodlí spojené s prořezáváním zubů mohou způsobit, že miminko bude více nespokojené a méně schopné spát.

  4. Změny ve spánkovém cyklu: Jak miminka stárnou, jejich spánkové cykly se podobají více těm dospělým, což znamená více povrchního spánku a častější probouzení.

  5. Separační úzkost: Větší miminka mohou začít projevovat známky separační úzkosti, což je normální fáze vývoje. Můžou se bát, že když usnou, jejich rodiče nebudou v blízkosti, což může narušit jejich schopnost usnout nebo zůstat spát.

  1. Neregulérní spánkové rutiny: Nedostatek konzistentního spánkového režimu může způsobit, že miminko bude mít obtíže s usínáním a spánkem. Pravidelný spánkový rituál a konzistentní časy usínání a probuzení mohou pomoci.

  2. Přeúnavu nebo nedostatek únavy: Miminka, která jsou buď příliš unavená nebo naopak nedostatečně unavená, mohou mít problémy se spánkem.

  3. Hlad nebo překrmení: Nepravidelné krmení nebo potíže s trávením mohou také narušit spánek.

  4. Zdravotní problémy: Jakékoli zdravotní problémy, včetně alergií, nachlazení, infekcí uší nebo jiných zdravotních potíží, mohou ovlivnit spánek miminka.

 

Jak péřové zavinovačky podporují kvalitní spánek?

Péřové zavinovačky jsou ideální volbou pro zajištění pohodlného a bezpečného spánku vašeho miminka. Nabízejí hned několik výhod:

  • pohodlí a bezpečnost: měkké, ale zároveň podpůrné, péřové zavinovačky pomáhají miminku cítit se bezpečně a pohodlně, což je klíčové pro klidný spánek.
  • regulace teploty: péřová výplň pomáhá udržovat optimální teplotu těla miminka, zabraňuje přehřívání i pocitu chladu.
  • hypoalergenní vlastnosti: peří prochází před plněním praním na vysokou teplotu, která zajišťuje, že jsou hypoalergenní, použité materiály jsou vhodné i pro miminka s citlivější pokožkou.

Zdravý spánek je pro miminka nesmírně důležitý, a výběr správného ložního vybavení, jako jsou péřové zavinovačky, prostěradla, povlečení, může v tomto směru hodně pomoci. V našem e-shopu nabízíme široký výběr péřových zavinovaček, povlečení, prostěradel, dek, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly nejenom pohodlí a bezpečí, ale také podporovaly zdravý spánek vašeho miminka.

Děkujeme za přečtení a nezapomeňte sledovat náš blog pro další tipy a rady týkající se péče o vaše nejmenší!


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz