Proč je péřová zavinovačka skvělou volbou pro miminko - Veronika Měchurová BABYPORADNA

 

Ve své poradně psychomotorického vývoje se velmi často setkávám s otázkou, jaké jsou důvody pro používání péřové zavinovačky či péřového polštáře. Důvodů a výhod je hned několik. V první řadě se v nich miminko cítí velmi pohodlně. Uložením do načechraného peří nebo zavinutím do něj mu zajistíme pocit bezpečí, jistoty a tepla podobný tomu, na jaký bylo zvyklé u maminky v bříšku. Zároveň se však svou vahou dostane na pevný rovný podklad a to zajistí zádům ideální polohu pro spánek a základní jistotu při pohybu.

Centrální nervová soustava novorozenců je ještě podrážděná, což způsobuje zvýšené napětí zádových svalů a časté záklony hlavičky. 

Děťátko se v prvních měsících života ještě neumí položit na celá zádíčka, rozložit těžiště a srovnat hlavičku do osy (brada, hrudník, stydká kost). Schopnost miminka ležet stabilně a symetricky na zádech a bederní oblasti se vyvíjí postupně do třetího měsíce věku, a to pouze v tom případě, že mu k tomuto vývoji nabídneme dobré podmínky.

Správné používání zavinovací peřinky tak pomáhá fixovat fyziologickou polohu, dodává pocit jistoty a umožňuje odpočinek v klidu a pohodě. Naproti tomu novorozenec na pevném rovném podkladě bez peřinky nedokáže ležet uvolněně, bývá nestabilní, často se leká a rozhazuje ručičky (Moroův reflex), což ho vytrhuje ze spánku nebo mu nedovolí tvrdě usnout. S peřinkou se děti obvykle cítí uvolněně, leží v ose, lépe dýchají a tráví a lépe se soustředí.

 

Péřová zavinovačka jako hnízdečko

Rozbalenou péřovou zavinovačku můžeme používat také jako hnízdečko. Při vložení do kočárku nebo postýlky a nahrnutí ze stran obejme miminko a dává mu pocit bezpečí jako u maminky v bříšku. Není nutné tedy kupovat hnízdečko. A v neposlední řadě je i skvělým pomocníkem do kočárku, protože zmírňuje otřesy při jízdě. 

 

 

1479-2_perova-zavinovacka-kavova

 

Ve své praxi používám péřové zavinovačky od české značky Lily is sailing. Ta se nezaměřuje jen na výrobu produktů, ale i na vzdělávání pro rodiče. Na stránkách najdete online kurzy:

- Masáže miminek, 

- vaničkování,

- základy manipulace s miminkem.

SA100956_800x500

Veronika Měchurová - BABYPORADNA

Je poradkyně v oboru psychomotoriky, vaničkování a laktačního poradenství. Vystudovala obor instruktorka psychomotorického vývoje dítěte. Je členkou laktační ligy a certifikovanou laktační poradkyní. Několik let pracovala v jeslích, mateřském centru či jako chůva. Dále vystudovala obor pracovník v sociálních službách se zaměřením na péči o děti a absolvovala několik kurzů první pomoci. Věnuje se také vaničkování a masážím kojenců a batolat. Poskytuje školení v těchto oborech pro státní organizace, například náhradním rodinám apod. S dětmi pracuje již více než 10 let a stále více ji tato práce naplňuje a dává jí smysl. Největší odměnou pro ni je, když vidí, jak rodiče získávají v tomto směru jistotu a klid a miminko je spokojené. Miluje práci s dětmi i pro tu čistou opravdovost a origina- litu každého jedince. Veroniku Měchurovou najdete také na stránkách www.babyporadna-veronika.cz nebo instagramu.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz